Családbarát kerekasztalnál a Webstar

Posted by | · · · · · | Szoftverfejlesztés | Nincs hozzászólás a(z) Családbarát kerekasztalnál a Webstar bejegyzéshez

A családbarát munkahely pályázat eredményhirdetésére 2013. október 25-én pénteken az MTA-n került sor, a „Siker kulcsa: Munka-Család egyensúly” című konferencia keretében. Itt adták át a díjakat azon cégeknek, szervezeteknek, akik a 250 pályázó közül a legmegnyerőbb programmal rukkoltak elő idén. A konferencián meghívott vendégként vettem részt, s cégünket, a Webstart, mint korábbi nyertest és kiemelkedő családbarát szemléletű vállalatot képviselhettem egy kerekasztal beszélgetésen. Büszkén tettem ezt. Pályázatunk ezúttal nem nyert, de ez a meghívás némileg vigasztalt mindannyiunkat. Egyrészt egyfajta elismerést jelent, hogy jó úton járunk, másrészt a konferenciák szünetében zajló beszélgetések és az új ismerettségek mindig nagyon inspirálóak, hasznosak.


A konferencia első felében az önmegvalósítás és az Y-generáció munkavállalási problémáit, kérdéseit feszegető előadásokat hallhattunk. A meghívott előadók között volt Bagdy Emőke és Tari Annamária is, tehát igazán nincs ok panaszra az előadókat, a témákat és a helyszínt tekintve. Talán az előadások lehettek volna kicsit hosszabbak. A kerekasztal beszélgetésre további két cég volt hivatalos beszélgetőpartnerként, akik szintén elkötelezettek a témában. Közülük az egyikkel, a Dorsum Zrt.-vel – aki egyébként az IT szektor képviselője és egyben az idei év egyik győztese – több alkalommal cserélünk tapasztalatokat és adunk hasznos tanácsokat egymásnak a családbarát gyakorlatot illetően.

A beszélgetés témája “A családbarát szemlélet fenntartása és folyamatos fejlesztése – avagy „Hogy csináljuk mi?” „Hogyan csinálhatnánk közösen?”. A témának nagyon örültem, hiszen egy ideje tudatosan próbálom keresni a családbarát programunk továbbfejlesztési lehetőségeit, s ezzel együtt a gyakorlatban alkalmazható, jó ötleteket. A tudásmegosztásnak sajnos egyelőre nincs erre szervezett fóruma az országban. Pedig úgy látszik, hogy a cégek nem versenytársként tekintenek egymásra ebben a témában, s nyitottak lennének a kezdeményezésre. Az információk szerint a Debreceni Egyetem  szervezkedik ezügyben, kíváncsian várom a fejleményeket.

A kerekasztalnál először mindenki bemutatta, hogy az ő cége mitől családbarát, milyen főbb családbarát gyakorlataink vannak, illetve milyen célzott lépéseket teszünk a fenntartás érdekében. Majd rátértünk arra, hogy honnan lehetne további jó ötleteket szerezni és kapcsolatokat építeni. Az elmondottakból kitűnt, hogy a családbarát szemléletnek sokféle értelmezése, vetülete lehet, a recept minden cégnél ugyanaz odáig, hogy vegyél elő egy fazekat. És onnantól mindent „ízlés szerint” kell adagolni, ahogy a szervezet egyedi jellege kívánja. Ami nagy szabadságot jelent, de éppen ez benne a nehéz is.

A beszélgetés során volt három dolog, melyet mindegyikünk megemlített a családbarátság alappilléreként. Elsőre triviálisnak hangzó dolgok ezek, de valójában a családbarát szemlélet sava-borsa bennük van.

  • Egyrészt, hogy a családbarát szemlélet egyértelműen a vezetőkből, vezetői attítüdből fakad. A humánus vezetői szemlélet, a tőlük jövő bizalom és hit abban, hogy a munkahelyen mindenki minden körülmények között minden tőle telhetőt megtesz a célok teljesülése érdekében, és a pozitív megerősítés ereje, mint a belső motíváció motorja, nem hiányozhat.
  • Másrészt, hogy a családbarát cég hosszú távokban gondolkodik a dolgozókat illetően. Olyan perspektívát, biztonságot kell nyújtson, mely lojálissá teszi a dolgozókat.
  • Harmadrészt pedig, hogy mint minden cégnek a családbarát cégnek is a rentábilis és hatékony működés a célja. Amellett, hogy biztonságot, bizalmat, kiegyensúlyozott és élhető légkört próbál teremteni, tiszta és világos célokat kell megfogalmazni az eredményes működés érdekében. Mert a rendszer csak akkor működik hosszú távon, ha a mérleg két oldala kiegyenlített, azaz „win-win” a szituáció.

Ezen közös felismerést a nap egyik fő hozadékának tekintem.

Ma tehát tovább épültek a céges kapcsolatok, megint kicsit okosabbak és tapasztaltabbak lettünk. És egyesek szerint már zászlóvivők vagyunk, ami a tudásmegosztás megszervezését illeti. Igyekszünk tenni is ezért a címért. Mindenesetre pályázat nélkül is volt WCSB napunk, lesz FedEx rendezvényünk és karácsonyi kézműves buli. Jövőre pedig újra próbálkozunk.

Gratulálunk a nyerteseknek!


No Comments

Leave a comment